OhlanderGruppen
IT-säkerhet

5 sätt att öka it-säkerheten på företaget

Jörgen LindblomJörgen LindblomJörgen Lindblom

Cyberhoten mot företag behöver tas på största allvar.


Även om de riktigt stora cyberattackerna har minskat under 2022 så innebär det inte på något sätt att riskerna för små och medelstora företag är lägre än tidigare.

Det är fortfarande så att många företag har en undermålig eller helt obefintlig IT-säkerhetsstrategi.

Kostnaderna för en cyberattack är enorma och kan i många fall påverka ett företag till den grad att en konkurs är den enda utvägen.

Vi som jobbar med IT-stöd till företag ser dagligen att behovet ökar men att allt för få företag förstår allvaret i situationen.

Det är vår uppgift som rådgivare i dessa frågor att informera och utbilda företag och hjälpa till att skapa en plan för att öka säkerheten i deras IT-miljöer. Detta oavsett om det rör Microsoft 365, klienter, nätverk eller hela servermiljöer.

Nedan följer 5 tips på hur ni kan öka IT-säkerheten på företaget.

👉🏻 1. Ha koll på vilka användare som har tillgång till vad. Ofta har användare åtkomst till mer än de behöver. Begränsa för att minska riskerna.

Upprätta en dokumentation över de system och funktioner ni har och vilka användare som har vilka rättigheter. Utefter denna dokumentation kan du sedan säkerställa att ex. inte fler än nödvändigt har administrationsrättigheter till er SharePoint eller filstruktur på servrarna.

👉🏻 2. Säkerställ att all hårdvara är dokumenterad och löpande uppdateras. Företag har ofta hårdvara som är ansluten mot internet utan övervakning.

Det är väldigt lätt att byta ut eller komplettera sin IT-utrustning med nya datorer eller smarta enheter som är anslutna mot företagets IT-miljö.

Dessvärre ser vi allt som oftast att dessa driftsätts utan några rutiner för löpande uppdateringar, övervakning eller dokumentation av dess användningsområde och accesser.

Ta kontroll över utrustningen och lägg en plan för hur er förvaltning av denna ska se ut.

👉🏻 3. Utbilda personalen i hur hotbilden ser ut och hur man skyddar sig. Detta är ett löpande arbete som bör utföras årligen.

Fortfarande så är användarna den största säkerhetsrisken på ett företag, detta utan att användarna själva vet om det.

Med utbildning och löpande träning så kan man minimera riskerna för många sorters cyberattacker på ett mycket effektivt sätt.

👉🏻 4. Kravställ mot er IT-leverantör. Var inte rädd för att verka okunnig, det är leverantörens roll att trygga upp er och stötta er i säkerhetsarbetet.

Vi är bra på olika saker, och det gäller att ta hjälp med det som inte är kärnverksamheten men ändå viktigt för att den ska kunna fungera utan störningar.

👉🏻 5. Börja någonstans. Försök inte göra allt på en gång. Skapa en plan för arbetet kopplat till er IT-budget.

Det kan vara svårt att se skogen för att träd. Men en enkel start är att dokumentera ner det som behöver åtgärdas och lägga en plan för hur man ska gå framåt.

Rådfråga oss om du behöver hjälp, vi är proffs på det här! Allt för att ni ska kunna fokusera på er kärnverksamhet.

Nyttja vårt erbjudande till en kostnadsfri konsultation så kan vi hjälpa er att komma igång med arbetet.

Klicka här för att komma till anmälningsformuläret!

Jörgen Lindblom
Technical Presale Specialist & IT-nörd
LinkedIn | E-post | 08-778 15 00

5 sätt att identifiera ett Phishing-mail

Läs vår artikel som ger dig tips på hur du identifierar och skyddar dig mot Phishing-försök.

Läs här
"Vi valde OhlanderGruppen för deras kompetens och kompletta erbjudande. Vi har samarbetat sedan 2017 och OhlanderGruppen är en trygg och pålitlig partner som visar ett genuint intresse för vår verksamhet, relation och framtid"
Anders Jönsson. VD/delägare på AJ Landskap AB

Vill du veta vad vi skulle kunna göra tillsammans?

OhlanderGruppen

Våra tjänster

Postadress

Box 1207
131 27 Nacka Strand

Besöks- och leveransadress

Augustendalstorget 9
131 52 Nacka Strand

Nordiskt tillväxtcertifikat
  • Cookie Policy
  • Integritetspolicy
LinkedIn