OhlanderGruppen
IT-säkerhet

Hur säker är din identitet på internet?

Jörgen LindblomJörgen LindblomJörgen Lindblom

Under 2020 så utsattes nästan 2 miljoner svenskar för försök till ID-kapning och runt 200 000 blev kapade.

Det vanligaste sättet som hackare lyckas med ID-kapningar är via så kallade Phishing-mail. Det är e-post som utger sig att komma från ett känt företag eller en, för dig, känd person där man försöker få dig att lämna ut dina inloggningsuppgifter.

Ett annat vanligt sätt är falska hemsidor som, även här, uppger sig att vara ett känt varumärke. Allt för att leda dig till en falsk inloggningssida där du, ovetandes om dess falska syfte, i tron om att du loggar in dig på den riktiga sidan helt enkelt lämnar över ditt användarnamn och lösenord direkt till hackarna som sedan använder dessa för att kapa din identitet.

Över 70% av alla lösenord är rena kopior, dvs det är väldigt vanligt att vi som användare har samma lösenord på Facebook, vår e-post och diverse webinloggningar. Om vi tar Facebook som ett exempel så använder vi ofta Facebooks inloggningsuppgifter för att logga in på andra tjänster, för det är ju så enkelt att koppla en ny inloggning till Facebook istället för att behöva skapa ett nytt lösenord som är unikt för just den tjänsten. Men det innebär också att hackarna, bara genom att komma åt dina Facebook uppgifter kan komma åt väldigt mycket mer än bara Facebook.

Det är en stor utmaning att hålla koll på alla inloggningsuppgifter, vilka tjänster man har inloggningar till och hur det skulle kunna påverka vår digitala identitet om någon annan kommer över dessa inloggningar.

Vi, som individer, måste börja förstå allvaret och de enorma riskerna i att använda samma lösenord eller dåliga lösenord på våra inloggningar. Gör vi det enkelt för oss själva så gör vi det, tyvärr även, enkelt för hackarna. Vi behöver bli bättre på att skydda vår digitala identitet, helt enkelt.

Börja med att skaffa en lösenordshanterare och börja dokumentera ner dina inloggningsuppgifter.

En lösenordshanterare är ett program eller en onlinetjänst där du kan hantera alla dina inloggningsuppgifter. De flesta lösningar erbjuder även lösenordsgenerering som gör det enkelt för dig att skapa lösenord som är komplexa och inte riskerar att vara kopior. Se även till att tjänsten är skyddad med MFA (Multifaktor autentisering). Med MFA behöver du verifiera din inloggning till tjänsten med ytterligare en kod som genereras via en applikation i din mobil. Det säkrar upp dina lösenord på ett mycket bra sätt.

Vi på OhlanderGruppen erbjuder en lösenordshanterare och med hjälp av den kan våra kunders användare enkelt och säkert hantera alla sina inloggningar. Vi hjälper gärna även ditt företag med att säkra upp era inloggningsuppgifter, tveka inte att kontakta oss så berättar vi mer. Eller läs mer här.

Sen så behöver du lära dig att vara vaksam på vilka länkar du klickar på och vilka sidor du går in på, du kan läsa vår artikel 5 sätt att identifiera ett Phishing-mail, där ger vi dig tips på hur du bör tänka för att skydda dig, ditt företag genom att avslöja hackarnas försök på ett tidigt stadie.

Jag rekommenderar även att du tittar på SVT serien "Hackad" där man i avsnitt 1 utför just såna här hackerförsök, och lyckas med ganska enkla medel komma över inloggningsuppgifter.
Du hittar serien på SVT Play

Jörgen Lindblom
Technical Presale Specialist & IT-säkerhetsnörd
LinkedIn | E-post | 08-778 15

Vill du veta vad vi skulle kunna göra tillsammans?

Boka en kostnadsfri konsultation
OhlanderGruppen

Våra tjänster

Postadress

Box 1207
131 27 Nacka Strand

Besöks- och leveransadress

Augustendalstorget 9
131 52 Nacka Strand

Nordiskt tillväxtcertifikat
  • Cookie Policy
  • Integritetspolicy
LinkedIn