OhlanderGruppen
Tips och råd

Hur ska man tänka när man ska köpa en ny hemmarouter?

Jörgen LindblomJörgen LindblomJörgen Lindblom

Detta är en fråga vi ofta får från våra användare när det är dags att byta ut sin router hemma.

Detta är inte en helt enkel fråga att svara på, men vi har sammanställt några punkter som är bra att ha med sig när du ska shoppa loss.

 • Stödjer enheten den hastighet du har på din internetanslutning?

  Den vanligaste hastigheten en router stödjer är 1 gigabit, så har du mer än det så behöver du säkerställa att enheten stödjer detta. Vet du inte vilken hastighet du har kan du alltid kontakta din internetleverantör och fråga.
 • Välj en router som stödjer Wifi 6

  Detta är den senaste generationen av Wifi-standarden och stödjs idag av de allra flesta modellerna.
 • Räcker en enhet för att täcka in hela bostaden med Wifi?

  Detta beror bland annat på hur stort bostad du har, hur tjocka väggarna är, vad som kan störa signalerna och placeringen av enheten. Huruvida en enhet har längre räckvidd än en annan är svårt att avgöra, men en riktlinje kan vara att titta på dyrare modeller med rejälare antenner så får du oftast större räckvidd på signalen. Det är dock ingen garanti. Har du svårt att täcka in alla hörn i bostaden där du behöver trådlöst nätverk kan det vara en idé att titta på så kallade Mesh som kan förlänga signalen på ditt trådlösa nätverk.
 • Vilka funktioner ska enheten stödja?

  Säkerhet, det är en del som vi rekommenderar att du jämför när du ska köpa en router. Att ha inbyggt antivirus, ATP (Advanced Threat Protection) eller Malware Protection ger dig ett säkerhetslager som ger extra trygghet. Dessa funktioner säkerställer bland annat att trafik som passerar routern inte innehåller skadlig kod. Dessa funktioner kan ofta vara kopplade till en abonnemangskostnad.

  Sedan finns det en uppsjö av andra funktioner som exempelvis VPN-serverfunktion, för att ansluta utifrån mot ditt nätverk via en krypterad anslutning och föräldrakontroll för att kunna styra surftider och blockera olämpliga sajter och tjänster för vissa anslutna datorer och mobiler.

  En annan funktion som kan vara ”nice to have” är möjlighet till 4G failover, det innebär att routern har stöd för mobilt internet. Du kompletterar då din router med ett sim-kort kopplat till ett mobilt bredband som kan agera backup om din fasta internetanslutning går ner.
 • Lågt pris innebär ofta en enklare produkt som har begränsade funktioner och allt som oftast sämre kvalitét och säkerhet. Prismässigt så finns det routrar för hemmabruk i spannet mellan 500 – 10.000kr men tittar du på enheter från 2.000kr och uppåt så hittar du oftast bra produkter.
 • Läs tester och jämförandetest på internet. Google på ”Test av router” så hittar du flera tester och kan på så sätt läsa dig till vilken modell som passar just dig.
 • Sist men inte minst, köpa ALDRIG en hemmarouter på elektronikkedjan till ditt företag. Dessa produkter är oftast inte byggda för att hantera många användare och säkerheten kräver betydlig kralligare hårdvara för att leverera för de behov som finns på ett företag i förhållande till hemmabruk.

Jag hoppas dessa tips har gjort dig lite klokare och gett dig mer information kring hur du kan tänka kring inköp av ny router.

Känner du att du behöver hjälp med inköp och installation av nätverk, då är du varmt välkommen att höra av dig till mig eller mina kollegor så hjälper vi dig mer än gärna! 🤗

Jörgen Lindblom
Technical Presale Specialist & IT-säkerhetsnörd
LinkedIn | E-post | 08-778 15 00

Vill du veta vad vi skulle kunna göra tillsammans?

Boka en kostnadsfri konsultation
OhlanderGruppen

Våra tjänster

Postadress

Box 1207
131 27 Nacka Strand

Besöks- och leveransadress

Augustendalstorget 9
131 52 Nacka Strand

Nordiskt tillväxtcertifikat
 • Cookie Policy
 • Integritetspolicy
LinkedIn