OhlanderGruppen
Tips och råd

Kontrollera om länkar är säkra, innan du klickar!

Jörgen LindblomJörgen LindblomJörgen Lindblom

Som vanlig användare kan det vara väldigt svårt att avgöra om länken man fått på mailet eller den länk man klickar på i ett flöde går till en säker plats.

Oftast så är dom säkra och går till en helt ok landningssida, men rätt vad det är så klickar man lite för snabbt på den där länken som istället laddar ner ett virus av något slag, och i värsta fall är det ett krypteringsvirus som krypterar alla filer på din dator och lagringsenheter.

Vi vet att runt 90% av alla cyberattacker sker via e-post som utger sig för att vara något helt annat. Några exempel på sådana mail är,

  • Bifogad fil som sägs innehålla en transportavi
    När du laddar ner filen och öppnar den så sprids ett virus.
  • Begäran om att logga in på en känd tjänst, ex. Facebook
    När du klickar på länken och loggar in med dina uppgifter så skickas dessa till hackaren som sedan kapar dina konton.

Det ligger dessvärre på oss som individer att säkerställa att länken jag klickar på är säker. Detta kan man göra på några olika sätt.

Externt skyddssystem för e-posten

Det vanligaste är att man säkrar upp inkommande mail med en "tvätt-tjänst" som ligger utanför mailservern. Detta innebär att alla mail som skickas till ex. Microsoft 365 kontrolleras efter skadlig kod och länkar.

Mail innehållande skadlig kod blir därmed stoppade redan innan dom kommer fram till mailservern. En extra kontroll av länkarna sker när du klickar på en länk i mailet, detta för att landningssidan kan ha blivit påverkad efter det att systemet kontrollerade det när det skickades.

Dessa tjänster kontrollerar även utgående mail för att skydda även dessa från att skada era kontakter.

Du kan läsa mer om vår tjänst för E-postsäkerhet här. Med den så skyddar vi upp er e-post i Microsoft 365 med E-mail Protection från IT-säkerhetsföretaget Barracuda.

Gratistjänster online för att kontrollera länkar

Har man inte ovan skydd eller liknande så finns det några gratistjänster online för att kontrollera länkar innan man klickar sig vidare.

Dessa tjänster innebär att man kopierar länken eller skriver in webadressen för att sedan göra en sökning som kontrollerar om det finns någon skadlig kod eller andra risker på sidan.

Här följer tre gratistjänster för ändamålet,

Norton SafeWeb har även ett plugin till webläsaren Chrome som gör att du får hjälp att kontrollera sidorna direkt i webläsaren.

Om du inte redan läst vår artikel om "5 sätt att identifiera ett Phishing-mail" så rekommenderar vi att du gör detta. Där får du några handfasta råd på hur du kan tänka innan du öppnar ett mail. Du hittar den här!

Skulle du behöva hjälp att se över er IT-säkerhet så tveka inte att kontakta oss, vi hjälper gärna dig och ditt företag till en säkrare IT.

Jörgen Lindblom
Technical Presale Specialist & IT-säkerhetsnörd
LinkedIn | E-post | 08-778 15 00

Vill du veta vad vi skulle kunna göra tillsammans?

Boka en kostnadsfri konsultation
OhlanderGruppen

Våra tjänster

Postadress

Box 1207
131 27 Nacka Strand

Besöks- och leveransadress

Augustendalstorget 9
131 52 Nacka Strand

Nordiskt tillväxtcertifikat
  • Cookie Policy
  • Integritetspolicy
LinkedIn